Föräldradeltagande

Att ha sitt barn på ett föräldrakooperativ innebär ett något större engagemang jämfört med att låta barnet gå på en traditionell förskola. Samtidigt ger detta engagemang mycket tillbaka, både i form av stora möjligheter att påverka sitt barns vardag och i form av goda vänner i de andra föräldrarna. Vi arbetar tillsammans för en god sak och för de flesta av oss känns det både viiktigt och väldigt roligt.

Vad innebär det då egentligen att vara med i ett föräldrakooperativ? Hur skiljer sig ett sådant från en kommunal förskola och varför väljer man att ha sitt barn på ett sådant? 

En kooperativ förening innebär att verksamheten drivs helt och hållet av dess medlemmar, i detta fall vi föräldrar. Det är vi som är ansvariga för Börringebarnens ekonomi och det är vi som är arbetsgivare för dess personal.  

Tack vare arbetsinsatserna från föräldrar vid  ”Fixarinsatser” behöver vi inte avlöna en vaktmästare eller motsvarande, utan kan istället lägga större fokus vid personal som arbetar med den pedagogiska verksamheten vilket är till glädje och nytta för våra barn.

Det arbete som föräldrarna lägger ner gör också att vi kan unna barnen det lilla extra som sätter guldkant på tillvaron. För pengar som genererats under inkomstbringande aktiviteter som loppis, café  m.m. har barnen kunnat göra heldagsutflykter till spännande platser, teaterföreställningar och annat roligt.

Allt detta gör att vi föräldrar har en fantastisk insyn i, och möjlighet att påverka, våra barns vardag. Det ger också en trygghet att barnen känner sina kamraters föräldrar och att föräldrarna känner varandra. En trygghet som är nog så viktigt i dagens samhälle. Detta är en insyn som är svår att få i en ”vanlig” förskola.

julbasar 2008 holkar kransar 22